Povijest I primjena hastaga # u praksi

Povijest I primjena  hastaga # u praksi

 

Porijeklo  izraza  s oznakom #, tj  hastaga  pripisuje se društvenoj mreži  Twitter I  tweetu koji je osnivač Twittera , Chris Messina, poslao  23. kolovoza 2007. godine.

Izrazi  oznakom # je  inovacija  koju je prvio društvena mreža Twitter primjenila u svojoj društvenoj mreži I koja predstavlja  hipervezu #oznake sa riječi ili pojma  na rezultate pretraživanja.

Ostatak  društveni mreža  slijedio je taj trend  I danas je komunikacija u društvenih mrežama nezamisliva  bez hastaga  u večini društvenih mreža I ostalih marketinških medija.

Hastag  može bit izvrstan alat za korištenje u promociji  Vaše tvrtke .

Njegovo korištenje u praksi  pojasnit ćemo kroz povijest I   nekoliko nedavnih primjera briljantnih marketinških uporaba .

Prvi put da je hashtag je aktivno  korišten  kao način da se kategoriziraju obavjesti  putem Twetera tj  tweets i  da je kao takav prihvaćen od korisnika  bilo je  tijekom požara u San Diegu   23. listopada 2007. godine, kada je novinar Nate Ritter upotrebio društvenu mrežu  Twitter  za prijavu novonastalih požarišta koristeći  hashtag #sandiegofire.

 1. srpnja 2009., Twitter je službeno prihvatio  #oznake i hipervezama ih povezao na  rezultate pretraživanja. Društvena mreža  Tumblr je uskoro  sljedila  u korištenju hastaga #, 18. kolovoza 2009. Nekoliko mjeseci kasnije, 30. ožujka 2010. godine, novi redizajnirani , Twitter dao je mogućnost korisnicima da na početnoj stranici mogu pratiti   trendi  teme u svom sustavu .

  Kao što su Twitter korisnici usvojili hastag #oznake kao normalan dio Twitter razgovora,  tako je i cjelokupna javnost danas u  u popularnoj kulturi prihvatila  Hastag kao način promocije vidljiv i Van društvenih mreža u npr  TV emisijama,  i ostalim  mainstream medijama.

 

Hastag #  kao marketinška  taktika

 

Analiza Interbrand 100 liste (svjetski  Top 100 marketinških kompanija) i njihovog  djelovanja na Twitteru, otkriva da su vodeći  svjetski  brandovi  usvojili hastag # marketinšku komunikaciju gotovo u potpunosti.

U četvrtom kvartalu  prošle godine, 97 posto  brandova je  objavilo barem jedan tweet koji je uključivao #oznake.

Od 34,707 redovitih tweetova (tweets koje ne uključuju jedan @ odgovor ili retweeta) od Interbrand 100 tvrtki  45 %  je barem   koristilo  jedan  hashtag a  više od 67% imaju  jedan ili više hastag izraza s oznakom #.

Kombinacija hastag: # + link =  veći  angažman korisnika

Vodeće  tvrtke su shvatile  da izrazi s oznakom # privlače veći  angažman. U odnosu na Tweets bez #oznake, tweetova s  oznakom # doprinjele su  12 posto više angažmana (RT, omiljena ili @ odgovor). Tweets koji uključuje  link  uz hastag  #oznaku, imaju veći  postotak angažmana od  ostalih twetova.

 1. Testirajte svoj Poruke Primjer : #SOTU

  Tijekom posljednjeg Govora naciji predsjednika Amerike Barak Obame, bijela kuća je koristila hastag  (#SOTU), Marketinška agencija bijele kuće  je kreirala  sadržaje i testirala ih koristeći  26 različitih izraza s oznakom #.

  #SOTU
  #StateOfTheUnion
  #OutOfManyWeAreOne
  #OpportunityForAll
  #CollegeOpportunity
  #MadeInAmerica
  #ActOnClimate
  #ActForOurVets
  #RebuildAmerica
  #ActOnJobs
  #InvestInSTEM
  #ActOnCIR
  #ActOnUI
  #ActOnPreK
  #ConnectED
  #EqualPay
  #RaiseTheWage
  #ActOnTenTen
  #GetCovered
  #ACA
  #PeopleOverPolitics
  #RightToVote
  #ActForOurKids
  #SaluteOurTroops
  #Iran
  #TeamUSA
  #ActForOurTroops
  #SOTUChat

  Sljedećeg dana (29. siječnja) Bijela kuća se je na temelju rezultata analize fokusirala  na a samo sedam od tih hastagova # a velika većina njenih tweetova promovira  je prva tri #hastaga :

  #OpportunityForAll
  #RaiseTheWage
  #EqualPay
  #ActOnJobs
  #ActOnTenTen
  #CollegeOpportunity
  #MadeInAmerica

  Oni su to učinili jer su ti hastagovi # rezonirali  najbolje s publikom na Twitteru.

Kao što je vidljivo na ovom primjeru , marketinška agencija bijele kuće koristila  je Twitter za testiranje poruke u govoru predsjednika i sutradan primijenila  rezultate  svoje analize u govoru predsjednika sa ciljem naglaska u govoru  tj koje stavke  istaknuti i pojačati i one koje treba umanjiti .

#SOTU Kampanja je klasični primjer  u digitalnom upravljanja medijske kampanje, i  preporučljivo je izvući  pouku  iz njega.

 

Hashtagbowl Social Media Semafor . primjer : #EsuranceSweepstakes #SB50 2016

 

Za vrijeme  Super Bowla 2016, Američka osiguravajuća tvrtka Esurance imala je oglas koji je naglašavao nagradnu igur koristeći  hashtag #EsuranceSweepstakes #SB50 U roku od minute, hashtag je dobio nekoliko desetaka tisuća spominjanja  a  unutar jednog sata  preko 1,4 milijuna uključivanja u konverzaciju na Twitteru . Uz jednostavan,ali kreativan pristup  kampanji, Tvrtka Esurance je kreirala  priču koja je dodatno   sljedeći dan objavljena  na ostalim  medijima, blogovima  drugim društvenim mrežama a u konačnici dobila extra besplatan  branding .

Primjer 2  Praćenje Rezultati: #Whosgonnawin

Nacionalna američka nogometna organizacija ( NFL )i  komunikacijska tvrtka Verizon kreirali su kampanju  koja je omogućila  fanovima  da glasaju za momčad za koju su mislili da će pobjediti u finalu Super Bowla. Koristeći Hastag  #WhosGonnaWin navijači su glasali putem raznih društvenih mreža.

Verizon i NFL su kreirali  posebnu web stranicu za praćenje rezultata u realnom vremenu http://www.whosgonnawin.com/  Na  kraju dana,  logo ekipe s najviše spominanja uz hastag bi bio stavljen na svjeltosni prikaz poznate zgrade  Empire State Building.

Sažetak

Izrazi s oznakom # hastag Vam daju mogućanosti da uz kreativan pristup  marketinškoj kampanji dobijete nove potencijalne klijente i da brandirate svoju tvrtku za minimalni budget

Kontaktirajte Nas

Dogovorimo sastanak i saznajte kako Vam možemo pomoći !

Ive Marinkovića 20

Rijeka, 51 000, Hrvatska

info@at20digitalagency.com

+091 1111 060