Primjeri različitih profila kupaca za istu tvrtku

 

Primjeri različitih profila kupaca za istu tvrtku

 

Vaša marketinška kampanja mora bit prilagođena Vašoj ciljanoj skupini .  Neovisno o  Vašoj djelatnosti izgledno je da imate kupce raznih profila . Na primjeru trgovine  koja prodaje namještaj i pribore za kuću modernog dizajna pokazat ćemo u praksi različite profile njihovih kupaca.

Kupac broj 1 Bračni par koji traži namještaj za svoj stan

Tipični par u ovom primjeru je 30-40 godina , visokog  obrzaovanja u potrazi za statusnim simbolom .Supruga je ta koja bira i to na temelju estetskih vrijednost pa joj je važno ako su predmeti unikatni , jedinstveni na tržištu , mogućnost nihovog moduliranja ( mogu li se koristiti razne boje i koliko je brza dostava. Suprugu je bitna cijena i kvaliteta materijala , jednostavnost  instaliranja i mogućnosti plaćanja

Kupac broj 2 Mladi poduzetnik

Klijent je tipično u 25-35 godina , neoženjen i kupuje samostalno. Provjerava sve informacije na internetu , cijena mu nije bitna ali mu je bitno potvrdna informacija od trendsetera i  magazina, Bitno mu je brzina dostave i mugućnosti plaćanja usluge instaliranja.  Želi platiti na rate i zainteresiran je za uslugu dizajnerice koju dućan nudi . Zaintrigirao ga je podatak koje slavne osobe imaju namještaj ovog proizvođača namještaja u svom domu.

Kupac broj 3 Mlada cura

Prosječna osoba je studentica ili pri prvom zapošljavanju , punoljetna ali još uvjek ovisna o financijskoj pomoći roditelja 18-25 godina. Voli puno proizvoda koji se nude ali je u potrazi sa jeftinijom varijantom pribora za kuću i želi se prijaviti na mjesečni oglasnik sa ponudama i akcijama koje tvrtka nudi .

 

Kao što je vidljivo iz primjera za istu tvtku namještaja imate tri tipična kupca koja se razliku po svojoj motivaciji  za kupnju kao i financijslim mogućnostima

Svi  posjetioci Vašeg dućana ili web stranice neće postati Vaši kupci  Ukoliko postanu kuci ne znači da će imati karakteristike Vaših tipičnih kupaca !

 

Kod opisa Vašeg  tipičnog kupca pokušajte biti što detaljniji u opisi kako biste mogli kreirati uspješnu kampanju koja se odnosi u pravo na njih .

Spol

Dali su Vaši kupci pretežno osobe Ženkog ili Muškog spola ? Iako zvuči stereotipno  muškarci  i žene drukčije pristupaju kupnji i analiziraju stvari sa različitih aspekata.

Godine

Osobe različito dolaze do informacija i procesiraju ih ovisno o godinama.

Edukacija

Da li su Vaši klijenti fakultetski obrazovane osobe ili ne ? Dali pričaju strane jezike , putuju po svijetu , koliko su informatički pismene .Sve te karakteristike povezane su sa edukacijom !

Koji je presudan faktor  za kupnju ?

Kod nekih proizvoda i usluga to je jednostavno ukoliko imaju specifičnu funkcionalnost .Kod većine proizvoda i usluga to nije pa je dobro znati da li je presudno za odluku kupca Cijena ? Kvaliteta ? Dizajn ? Unikatnost ? Garancija jednostavnost itd

Razlog za kupnju ?

Čemu Vaš proizvod ili usluga služe Vašim kupcima ? Ukoliko ne znate razlog zbog koga Vaši kupci kupuju Vaš proizvod ili uslugu tj koji problem to njima rješava ne možete efektivno kreirati Vašu kampanju !

Kako Vaši kupci provode slobodno vrijeme ? Hobiji ?

Ako znate kako Vaši kupci provode svoje slobodno vrijem i koje hobije imaju možete to koristiti da im se još više  približite u obraćanju sa prodajnim i marketinškim porukama !

Gdje još kupuju ?

Dobro je znati koju vrstu proizvoda ili usluga Vaš kupci koriste kako biste ste se mogli povezati sa tim tvrtkama i pokušat izgradit komplementarnu kampanju . Ovaj podatak dodatno možete koristiti kako biste mogli nadograditi Vašu uslugu sa novim proizvodima ili uslugama .

 

Nako što se analizirali Vaše kupce postojeće ili buduće imate profil Vašeg tipičnog kupca i možete krenuti u kreiranje  marketinških poruka koje će se uspješno obraćati Vašim klijentima i privući ih u što Većem broju vašoj tvrtci.

 

Sretno

Kontaktirajte Nas

Dogovorimo sastanak i saznajte kako Vam možemo pomoći !

Ive Marinkovića 20

Rijeka, 51 000, Hrvatska

info@at20digitalagency.com

+091 1111 060